Anika Horvat

Anika Horvat

Anika Horvat je na svojo glasbeno pot stopila pri rosnih 9 letih. V svet glasbe jo je popeljal njen oče Ferry Horvat, priznan slovenski glasbenik in skladatelj. Skupaj z zelo znano glasbeno skupino Bazar in Marinom Legovičem so ustvarili Anikin prvi samostojni album POMLAD IN ŠE KAJ, posnet je bil v studiu Tivoli pod taktirko Aca Razbornika. Album se je prodajal po celi Jugoslaviji, saj je Anika poleg zmage na Blejskem srčku tega leta zmagala tudi na otroškem izboru za najlepšo pesem Jugoslavije, Zmajeve dečje igre, prav s skladbo POMLAD IN ŠE KAJ.

Od leta 1989 do leta 1995 je izdala še dva solo albuma in izpopolnjevala svojo pevsko tehniko na srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri prof. Marko Bajuku, ter gradila svojo glasbeno pot z nastopi.

Leta 1995 je nastopila na festivalu Melodije morja in sonca z pesmijo Plima in osvojila drugo mesto.

Nato je leta 1996 zopet nastopila na Melodijah morja in sonca in postala absolutna zmagovalka festivala z pesmijo LAHKO NOČ PIRAN, ki sta jo zanjo napisala Marino Legovič in Drago Mislej.

Leta 1997 so jo na RTV-Slovenija prvič povabili k sodelovanju z Big Bandom Rtv. Anika se je v BIG BAND preprosto zaljubila in začela je snovati načrte in material za novo ploščo.

Skoraj eno leto je zbirala material za nov projekt z BIG BANDOM , želela je najti svoj izbor najlepših slovenskih popevk in jim vdahniti svežino, mladost in ritem.

Tako je leta 1998 nastal album URA BREZ KAZALCEV, ki še danes ni izgubil žara in ga Anika še vedno tudi v živo prepeva z Big bandom.

Leta 2000 se ja Anika vrnila v pop vode in izdala album ČUTIM DA ŽIVIM, iz katerega so poslušalci za svoje vzeli pesmi PREDALA SE NE BOM, OGENJ IN LED, TEGA SE NE SME. Istega leta je začela nastopati z svojim bendom in vrstilo se je veliko samostojnih koncertov ob predstavitvi albuma.
Vendar se je nadaljevalo tudi ustvarjanje in muziciranje z Big Bandom Rtv Slovenija. Anika je počasi pripravljala z njimi že drugi album.

Leta 2005 je nastopila na Slovenski popevki in s pesmijo NIHČE NE VE, ki jo je zanjo napisal njen oče in Drago Mislej, osvojila drugo mesto.

Naslednje leto, torej leta 2006 je na Slovenski popevki nastopila s skladbo Patrika Grebla in Damjane Husu Kenda BELO NEBO in zmagala.

Leta 2007 je izdala že drugi album z Big Bandom Rtv Slovenija in istega leta, marca 2007 s koncertom napolnila Cankarjev dom.

Leta 2008 je v sodelovanju z producentom Damjanom Jovičem in raperjem NIPKE-jem ustvarila solo projekt DANES JUTRI VČERAJ.

Leta 2009 je z Rudijem Bučarjem kot avtorjem nastopila na Slovenski popevk s skladbo SAMO TI in zmagala.

Leta 2010 je postala del ekipe pevcev v oddaji PARADA na RTV Slovenija, kjer so skoraj eno leto v oddajah v živo z orkestrom obujali spomine na najlepše slovenske skladbe.

Leta 2011 je nastopila na Slovenski popevki s pesmijo Marina Legoviča IN SITU in osvojila nagrado za najboljšo interpretacijo.

Leta 2012 je Anika izdala nov album za otroke OD PIKE DO ACOTA.

Leta 2012 je zbrala najboljše glasbenike in prijatelje v nov band: Vid Žgajner, Andrej Grižon, Boris Holešek, Timi Eler. Skupaj so ustvarili svež stil, preoblekli so vse Anikine skladbe v nove arranžmaje, dodali še nekaj novosti in leta 2013 začeli koncertirati.

Leta 2013 je Anika s producentom Žare Pakom ustvarila nov singel z naslovom Hej, kateri je bil kar nekaj tednov na prvem mestu oddaje Točka na Rtv Slo.

Februarja 2013 je pri svoji stalni založbi ZKP-RTVSLO izdala že tretji album z Big Bandom z naslovom LJUBEZEN JE KOT MAVRICA – Sledil je velik koncert z Big Bandom v Cankarjevem domu.
Februarja 2013 je na javni oddaji na radiu Koper RADIO LIVE predstavila svoj band v živo.

Anika v zadnjem letu veliko nastopa tako z Big Bandom kot s svojim bandom. Njeno mešanje glasbenih stilov je njen razpoznavni znak in nikakor se ne bi odrekla pop ustvarjanju in prav tako se trdno drži Big banda ter želi le to,da se bo še mnoga leta ukvarjala z glasbo.

 

FESTIVALI

Melodije morja in sonca

 • 1993Moj prvi fant(Marino Legovič/Dušan Velkaverh/Marino Legovič)
 • 1995: Plima(Marino Legovič/Drago Mislej/Marino Legovič) – 2. nagrada občinstva
 • 1996: Lahko noč, Piran(Marino Legovič/Drago Mislej/Marino Legovič) – 1. nagrada občinstva, nagrada strokovne žirije za najboljše besedilo
 • 1997: To je vse, kar imam(Marino Legovič/Drago Mislej/Marino Legovič) (s Portoroškim zborom)
 • 2017: Ruleta(Marino Legovič/Leon Oblak/Benjamin Vukovič) – nagrada strokovne žirije za najboljše besedilo, 2. mesto (34 točk)
 • 2022: Do roba in še čez(Aleš Klinar/Leon Oblak/Aleš Klinar) – nagrada strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, velika nagrada (s Tinkaro Kovač)

 

Slovenska popevka

 • 1998: Nočem(Janez Hace – Janez Zmazek – Primož Grašič) – 7. mesto (837 telefonskih glasov)
 • 2005: Nihče ne ve(Ferry Horvat – Drago Mislej – Lojze Krajnčan) – nagrada strokovne žirije za najboljše besedilo, nagrada strokovne žirije za najboljši aranžma, 2. mesto (2.329 telefonskih glasov)
 • 2006: Belo nebo(Patrik Greblo – Damjana Kenda Hussu – Patrik Greblo) – nagrada strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrada strokovne žirije za najboljši aranžma
 • 2009: Samo ti(Rudi Bučar – Rudi Bučar – Jaka Pucihar) – nagrada strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrada strokovne žirije za najboljšo interpretacijo
 • 2011: In situ(Marino Legovič – Damjana Kenda Hussu – Gregor Forjanič) – nagrada strokovne žirije za najboljšo interpretacijo, 8. mesto
 • 2012: Naravno(Tomislav Jovanovič Tokac – Tomislav Jovanovič Tokac – Jaka Pucihar) – 14. mesto
 • 2016: Po zimi(Domen Gracej – Drago Mislej Mef – Anže Rozman) (s Tinkaro Kovač)
 • 2017: Dihanje(Ashley Hicklin, Elske DeWall, Rupert Blackman – Leon Oblak – Ashley Hicklin, Rupert Blackman)

EMA

 • 2002: Če ni ljubezni(Matjaž Zupan – Matjaž Zupan – Matjaž Zupan)
 • 2005: Kje si(Marino Legovič – Damjana Hussu Kenda – Marino Legovič)
PRIJAVI SE NA NOVICE